en stor dos hormoner'
Tror att jag har fått en sväng med hormoner, ganska så stor dos. Känner mig extremt seg, har halsbränna som jag inte trodde var möjligt känns ungefär som is i halsen som åker hiss upp och ner väldigt fort! (det är värst på nätterna), lättirriterad, mina bröst har växt bara sen igår och jag tror att min första (och förhoppningsvis enda) bristning har börjat visa sig (har massor på benen men nu är det magen jag pratar om). Trodde först det bara var något märke efter byxorna men eftersom det inte försvunnit och det har vuxit så tror jag på bristning. Magen känns också mer tung och slapp på något vis! Som ett bowlingklot som trycks ner mot marken! ;p
Nedan: min mini bristning på vänster sida.
Har precis slängt i mig två mackor och ska gå till sängen för att vila en stund till! Hoppas på att vara piggare till kvällen :)
Ylva
Gravid vecka 36
Kroppen: Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Under hela graviditeten har säkert tankar runt förlossningen funnits mer eller mindre. Det känns säkert som om du har varit gravid bra länge nu och förlossningen börjar kännas allt mer aktuell. Vissa ser med spänning fram emot förlossningen medan andra har blandade känslor. Det är bra att ta reda på vad som händer under de olika skedena under förlossningen. Till exempel hur du kan hantera och möta smärtan och vilka smärtlindringsmetoder som finns att tillgå.
Det kan kännas skönt att ha en väska färdigpackad när det är dags att åka in till förlossningen. I den kan du packa saker som journal från barnmorskemottagningen, olja till massage, tjocka strumpor/tofflor, mjukisbyxor, tandborste och tandkräm, hårborste, hårsnoddar, tvål och schampo, amningsbehå och amningskupor, matsäck och kamera.
Barnet: Nu väger barnet mellan 2200-2500 gram och längden är ungefär 45 centimeter. Barnet kan börja röra sig mindre nu, de stora rörelserna ersätts ofta med små stötar från fötter och knän. Tänk på att det är karaktären på fosterrörelserna som ändras, dock ej frekvensen. Vid avsaknad av eller minskade fosterrörelser ska du ALLTID kontakta förlossningen eller din MVC. Man kan få fin kontakt med barnet inne i magen, om man till exempel puttar lite på något som kan vara barnets fot kan man få en reaktion tillbaka. Kanske tar barnet bort foten för att sedan placera den på samma ställe igen.
Ovan: veckans magbilder
Foto: Anders Bergström/Linnéa Hillman
Ylva
IMORGON'
För ett tag sedan (ca 14 dagar sen) trodde jag att den berömda slemproppen gått men i förrgår och igår så såg det verkligen ut som om den lossnade. Den såg helt genomskinlig & kletig ut. Vet inte hur den ska se ut eller om det var den jag upplevde så skriv gärna om du känner igen dig!
Imorgon kommer äntligen mina kära systrar och systersöner hit! Åh va härligt det ska bli att träffa dem igen :)
Nu ska jag fortsätta att bara ha en skön kväll i soffan!
Ylva
hos barnmoskan'
Var på besök hos barnmoskan idag. Magen är nu 34 cm och min vikt ligger på 64 kg! Blodtrycket och allt såg fint ut sa hon :) Fick dock extra järntabletter att äta. Ska dit igen den 1:a november och då är det dags att skriva hur vi vill ha det under förlossningen!
Kan inte förstå att det snart är dags!! Känns ju fortfarande som en hel evighet tills lilla skrutten kommer ut men det går nog fortare än vi kan ana! Bebisen är inte fixerad ännu så det kan inte vara det jag kännt tidigare. Den ligger med huvudet neråt men kan vända sig ännu, även om det inte är så troligt.
På torsdag kommer mina kära systrar och systersöner hit!!! Som jag längtar!! :D Ska bli så härligt att ha dem här!!
Nu måste jag få i mig något, är riktigt seg i huvudet!
Ylva
Gravid vecka 35
Vecka 35
Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.
Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.
Ovan: veckans magbilder. Haha på bilden längst ner ser det ut som jag svalt en fotboll! Det är inte bristningar, det är hormonranden och märken efter tröjan jag hade på mig!
Vikt: har nu lyckats komma upp i 64,7 kg enligt Pias våg :)
Foto: Anders Begström
Ylva
Gravid vecka 34
Vecka 34
Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.
Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.
Ovan: Veckans magbilder
Foto: Anders Begström
Ylva
Kom hem nu'
Jag saknar Anders också! Nu får han ta och komma hem igen :) Känns som en evighet sen jag fick pussas och kramas med honom! Jag älskar dig min kärlek!!!
Jag och Tija fick sova nere hos Michis inatt :) ,så snällt!! Kunde dock inte sova längre än tills alldeles nyss så jag tog ut Tija och sen gick vi upp till oss. Nu ska jag ligga här på soffan och bara vila en stund!
Ylva
Gravid vecka 33
Vecka 33
Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.
Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.
Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.
Ät gärna:
500 g frukt och grönt varje dag
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett.
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.
Källa: Livsmedelsverket
Ovan: Gravid vecka 33
Foto: Michaela Andersson
Ylva
John Blund.
Ovan: Min mage i vecka 32. Tycker magen börjar likna en uppblåsbar badboll mer & mer ;p
Foto: Emelie Bergström
Har tagit helt fel på datum, trodde jag skulle till barnmorskan den 10:e oktober men det är inte förens den 22:a som vi har en tid där. Så länge tills dess!! Lillen i magen höll ett cirkusuppträdande igår tror jag. Det spände sig & hade sig rejält! Idag har den lilla dock varit lugn. Blir helt nojjig & puttar på magen eller ber Anders prata med den så vi ska få känna en spark! Och det fick vi allt göra :)
John Blund glömde mig i natt igen. Ska nog snacka med hans arbetsgivare för det börjar bli riktigt tröttsamt. Han glömde även Anders denna natten. Jag har tagit igen mig lite smått & fick sova några timmar under förmiddagen medan min stackars kärlek varit vaken :( Hoppas på bättre lycka natten som kommer!
Idag har vi äntligen fått riktigt internet också! Innan fick vi ha ett tillfälligt mobilt bredband som gjorde så att antingen Anders kunde spela eller så att jag kunde streama serier, men aldrig samtidigt :/ Men nu ska det vara löst!!
Nu ska jag nog faktiskt ta igen lite mer förlorad sömn. Iallafall försöka vila lite!
Ylva
klickat'
Nu när vi kom från Lidköping så klickade jag hem lite nödvändigheter från IKEA :) Dock kunde man inte beställa hem alla små grejer jag ville ha, konstigt nog, så resten av grejerna får jag hitta på någon annan affär. Känns inte som vi åker till IKEA i gbg för att köpa haklappar & små handdukar för ca 70:-. Förstår inte varför dom inte kan skicka hem sådant när dom leverar hem möbler? haha
Nu ska jag ner till Michis och titta på tv och mysa med lilla bebisen :D
Ylva
svårt att sova
Nätterna blir drygare & drygare ju mer lillen växer i magen. Vi har väll vänt lite på dygnet här också så vi kommer väl i säng vid 02.00 tiden någon gång. Jag somnar nog närmare fyra fem efter att jag legat och vridit och vänt på mig en bra stund! Som jag längtar efter att få sova på mage igen!!!
Ska kika vidare efter smycket nu :)
Ylva
Gravid vecka 32
Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.
Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.
Ylva