Gravid vecka 27


Vecka 27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Förlossningsförberedelse:
För att ha gott om tid att mentalt och fysiskt förbereda sig inför förlossningen är det bra att boka en kurs nu. Det finns mycket att välja på, till exempel yoga, vattenträning eller profylax. Innan ni väljer kurs så prata med din partner om vad ni behöver och vill ha. Profylax fokuserar till exempel mycket på partnerns roll medan yoga kan vara bra fysisk träning.

Ignorera min arm på bilden som ser helt konstig ut :p




Slängde in magbilderna idag ändå :) Skorna får ni dock se imorgon!

Ha det underbart!//
Ylva

snabb uppdatering'

Var länge sedan jag skrev här. Mycket har hänt sen sist :) Flytten till Kvänum gick jätte bra! Vi har bott här i ca 6 dagar nu och vi har redan hittat en jätte mysig lägenhet 3 km härifrån! Vi får flytta in där den första oktober och då är det nytapetserat och nymålat :)

Idag går vi in i vecka 27 och har varit på vårt första möte med vår nya barnmoska här nere! Hon verkar jätte trevlig så det här ska nog gå bra! Hon mätte min mage som nu var på 25 cm (följde kurvan fin fint) och sen fick vi lyssna på lillens hjärtljud :) Så himla mysigt!! Vi vägde även mig och min vikt är nu 58 kg så det går åt rätt håll :) Känns som min mage ska spricka när som helst då den lilla förmodligen växer som en tok just nu. Känns mig som en valross på mornarna när jag knappt tar mig upp ur sängen från ryggläge ;p

Blir bilder imorgon på magen och på ett par riktigt fina höst/vinterskor jag hittade idag när vi var i Överby och handlade :)

Ikväll ska jag bara vila! Jag har åkt på en lunginflammation så jag äter penicillin mot det och börjar faktiskt bli riktigt riktigt trött i huvudet och i kroppen.

Nu vet ni lite mer vad som händer! Så fort jag mår bättre ska jag skriva flitigare :)
Ha det underbart!//
Ylva

HÄRLIGA HÖST!!

Slänger in lite bilder idag från min & Tijas prommis! Som jag längtar efter en färgsprakande höst nu!!!

 





I helgen var jag i stugan för att hälsa på mamma & fick med mig några vackra rostiga krukor hem. Perfekta för min höstplantering!! Sitter just nu & tittar runt efter fina plantor att sätta i dem! :)



Ha det underbart!//
Ylva

Snart så'

Godmorgon på er! Ska alldeles strax få i mig lite frukost och ta mig till jobbet för tre timmars jobb..

Den här natten har varit lite sådär halvjobbig. Just nu känns det som om mitt huvud bara växer och växer.. kanske en liten förkylning på g? Sen vaknade jag även upp flera gånger med sendrag i vaden och någon konstig känsla i hjärtat, typ som träningsvärk. Faktiskt ganska läskigt när det händer.



Idag kommer dagen spenderas åt att vila vila vila (efter jobbet då..)!!! Som jag längtar tillbaka till sängen nu där min kärlek ligger så fint & sover :) Nej frukost var det!

<3
Ha det underbart!//
Ylva

Gravid vecka 24

Har precis ätit god soppa & tagit mig en skön dusch :) Nu ska jag ha en riktig lat-kväll med godsaker här vid datorn :) Veckorna verkligen springer iväg nu. Vi är redan i vecka 24!!!

 Kände mig som en riktig valross i badkaret när jag låg där på rygg och duchen fick fylla badkaret med vatten. Är inte alls stor ännu (mot vad jag förmodligen kommer att bli) & känner mig verkligen som en stor michelingubbe som struttar omkring.

Här kommer iallafall veckans tjockisbild:

Vecka 24

Kroppen:
Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Barnet: Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.






Ha det underbart!//
Ylva

Jag vill ha höst'

Dagen har gått åt till att diska/städa lägenheten sen tog vi en sväng till stugan där vi badade & njöt :)

Hittade en tidning (Fixa Höst, av:Allt om trädgård) hos mamma&pappa som gav sån höst inspiration!! Vill bara få sätta igång att plantera i krukor ute!! Som jag längtar till hösten :) Jag är ingen sommarmänniska alls! Höst, vinter & vår (utan blasket) går fin fint men inte svett & värme-sommar ;p

Imorgon är det bara tio dagar kvar tills jag är ledig!!! Sen är det packning & storstädning utav lägenheten inför flytten som återstår!! Sen lämnar vi Gävle för Kvänum :) Som jag längtar efter det! 

Snart går vi in i vecka 24 också! Veckorna springer förbi nu :) Lillen sparkar på som den nu på kvällen! Himla mysigt :) Anders kände på min mage & fick sig några rejäla sparkar av vår lilla skrutt ;p

Borde verkligen sova nu men är på tok för pigg helt plötsligt!!



 
Ha det underbart!//
Ylva

Snart en ledig stund

Imorgon är det tolv dagar kvar tills slutar arbeta & blir ledig för en stund :) Det känns faktiskt väldigt
efterlängtat!

Nedan: Sommar på ängen 
 

Vet inte om jag har för fasta rutiner (går promenad på ca två timmar varje morgon på jobbet, äter på samma tider varje dag på jobbet och rör mig väldigt mycket) eller om jag kanske äter för lite. Jag har lyckats gå upp ett ynka litet kilo hittils.

Kanske är så att jag går ner i vikt medan lilla bebisen går upp min "förlorade" vikt :p haha. Äh när jag pratade med barnmoskan sa hon att det var helt okej! Får se hur mycket jag väger när vi flyttat ner till Kävnum :) Har ju tid hos BM där bara fem dagar efter att vi kommit ner! :)

Det spänner som tusan i magen just nu. Igår kunde jag knäppa skjortan på jobbet men idag trodde jag knapparna skulle flyga ur så jag fick ha en tröja under & gå med öppen skjorta! Magen växer mycket nu med andra ord :)

Ha det underbart!//
Ylva

Gravid vecka 23

I natt drömde jag att en ambulans kom & hämtade mig eftersom jag förmodligen skulle föda. Det var en sommarvikarie & två ordinarie som kom i ambulansen. Vikarien var så sjukt otrevlig så den ordinarie personalen började skälla ut den & hade ett "möte" om hur man bör uppföra sig mot patienter innan jag kunde hoppa in i ambulansen och åka till sjukhuset! I framsätet satt Sanna & babblade på om allt och inget ;p Väl framme så klämde dom lite på magen, kollade fundersamt på varandra.. sen frågade de mig om jag hade mjölk.... Sen ringde min väckarklocka!

Första "föda barn"-drömmen hittils vad jag kan minnas iaf!

Men nu till veckans magbild. Är otroligt seg men den som väntar på något gott...

Vecka 23

Kroppen:
Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger. Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten. Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen. Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten. En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli. Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.

Barnet: Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster. Barnet ligger ofta och suger på sin tumme. Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda. Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.

Ha det underbart!//
Ylva

RSS 2.0