Förlossningen

Tänkte att jag skulle försöka skriva ner hur förlossningen var. Kommer bli ett väldigt långt inlägg!

Under hela graviditeten så har jag känt på mig/hoppats att lille skrutten skulle titta ut lite tidigare än BF-datumet (1:a december). Så från vecka 37 nångång så har jag läst i miljontals forum om hur det känns dagarna och veckorna innan förlossningen. Jag har letat mig grå efter tecken på att det är dags nu. Man blir ganska galen till slut, tro mig. Varje gång jag kännt som mensvärk så tänkte jag att inatt är det nog dags!! Självklart har det avtagit och har förmodligen bara varit växtvärk (hade så tidigt i graviditeten när livmodern växte som tusan).

Dagen som det startade på (onsdagen den 23:e november) hade jag tvingat med mig Michis, Johan & Elina på en tre km promenix in till Kvänum! Var ganska rastlös och tänkte väll att jag kunde göra ett sista försök för att det skulle starta igång (kändes som om bebisen aldrig skulle vilja komma ut). Kände ingenting av promenaden.


Vid åtta tiden på kvällen tar Anders ut Tija. Jag går på toa och känner hur det bubblar till/knäpper till mitt i ryggen. Minns att jag tänkte; vad det där..vattnet... näe.. eller? Det kom några pytte pytte droppar vatten. Gick runt nån minut och det kom mer vatten. Säger åt Anders att det förmodligen är vattnet och att vi nog borde ringa till förlossningen. Under tiden vi pratar börjar dropparna bli större och större, det ÄR vattnet!

Vi är lugna men totalt virriga samtidigt när vi försökar packa ihop oss, berätta för Anders syster som skulle vara hundvakt och ringa Anders mamma. Ingen riktigt tror på oss just då eftersom jag inte alls har ont utan ler nog mest och är lite mer förvirrad än vanligt ;p Vi lämnar Tija till Michis och åker kanske hundra meter för att inse att Anders mobil håller på att dö och min är hemma. Vi vänder, hämtar Anders laddare och åker till förlossningen.

Väl inne på förlossningen så möts vi av en barnmorska som knappt säger hej till oss och det enda som verkar vara i hennes tankar är att hon snart ska avlösas av kvällspersonalen. Tur är det för den som avlöser henne är världens underbaraste barnmorska Gun-Britt!!

Nedan: precis kommit till sjukhuset. Lycklig över att få vara med om en vattenavgång (och förmodligen glad eftersom jag inte har ont och inte anar vad som väntar i värkväg)





Vi tar CTG i vanlig ordning, bebisen mår fin fint och jag har inga värkar alls. Dom konstaterar också att det är vattnet som gått. Gun-Britt säger att det är nog skönast för oss om vi åker hem och vilar för att komma in på kontroll dagen efter eftersom det ändå inte kommer starta under natten. Vi känner att det skulle vara mycket skönare att stanna kvar ifall det nu mot förmodan skulle starta igång och eftersom det är ganska sent redan.

Hon ger oss ett rum över natten på förlossningen! Jag ställer mig i en dusch och min kärlek åker iväg till donken. Han kommer tillbaka och vi går in på rummet för att äta. Då (vid tolv tiden på natten) börjar jag känna som ett tryck ner mot rumpan.



Testar att gå på toa, det hjälpte inte. Vi lägger oss för kvällen och det börjar ila/kännas som mensvärk vid äggstockarna ungefär. Dom håller i sig en lång stund för att sedan släppa. Dom är ganska regelbunda. Jag får andas mig igenom dem men ber sen om att få ställa mig i duschen. Där står jag med hög värme mot magen och försöker ta mig igenom värkarna som blir starkare för varje gång.

Trycker på vad jag blev tillsagd är larmknappen ifall att det skulle vara något. Ingen kommer på vad som känns som en lååång lång tid. Inser att det inte alls är larmknappen och testar en annan. Sköterskan kommer och jag ber dom hämta dit Anders (jag sa åt han att ligga kvar på rummet och vila upp sig). Nu börjar jag känna mig riktigt riktigt dålig. Tror för någon sekund att något är fel, tror nästan att jag ska dö. Känner mig yr, svettig, svag. febrig och ganska förvirrad. Gun-Britt kommer in och blir överlycklig eftersom jag har värkar!

Nu (vid två tiden på natten) tar dom in oss på ett förlossningsrum. Det är när jag ligger där på sängen och ser alla instrument och lampan i taket som jag förstår att vi ska ha en bebis väldigt väldigt snart! Dom ger mig lustgas, vilket jag innan inte alls tänkte ta eftersom det förmodligen skulle smaka illa, jag skulle bli yr, hög och spy! (jag mådde inte ett dugg illa och spydde inte av den, blev "hög" kanske två gånger under förlossningen av lustgasen).



Lustgasen hjälpte till en viss del. Största hjälpen gav min underbara kärlek mig! Anders fick mig att fokusera och andas igenom värkarna. Trodde att jag skulle klämma sönder hans stackars händer som man sett på film men jag spände mig inte ett dugg, jag andades igenom varenda värk. Utan hans underbara stöd vet jag inte hur det gått!

Vid den här tiden har jag öppnat mig tre cm. Minns att Anders frågar om man öppnar sig ca en cm i timmen och Gun-Britt säger att det är ungefär så. Då är det kanske sju timmar kvar då! Aldrig i livet tänker jag, sju helvetes timmar till med sån här värk!? Jag sa även att när det väl är dags så vill jag verkligen ha en epidural!

Nedan: siffran till vänster visar barnets hjärtljud, siffran till höger mäter värkarna. Jag började känna av värkarna vid 30.






Kände att det kanske var dags att gå på toa nu (trycke mot rumpan rejääält nu). Gick på toa och tog en dusch efteråt. Nu var värkarna inte alls att leka med. Är tillbaka på rummet vid tio i tre tiden på natten. Nu gör det fruktansvärt ont!

Nedan: försöker att andas igenom värkar från helvetet. Försöker samtidigt förstå varför man går igenom något sådant helt frivilligt flera gånger.


Känns som om en melon borrar sig ner mot rumpan och att jag har världens mensvärk. Jag och Anders är ensamma på förlossningssalen och jag börjar göra ett riktigt konstigt ljud när jag andas i lustgasmasken. Anders reagerar på det och jag säger åt honom att trycka på larmknappen eftersom att bebisen ska ut nu! Han trycker och in kommer världens segaste sköterska men hon hämtar Gun-Britt som ser att jag är fullt öppen och har krystvärkar! Jag hinner inte få epiduralen som jag tidigare sagt till om. Jag lyckas, med enormt stöd från min kärlek, att andas mig igenom värkarna!

Jag trycker på för allt jag kan (går liksom inte att låta bli att trycka på, kroppen sköter det mycket själv). Nu börjar det mesta klumpa ihop sig i minnet. Jag minns att jag trycker på, försöker andas mellan värkarna vilket är fruktansvärt svårt men det går. Jag blundar under hela tiden. Dom vrider och vänder på mig, sätter en elektrod på Claras huvud för att se att allt är bra med henne. 

Jag trycker på men känner inte att något händer. Anders och sköterskorskorna börjar se hennes huvud nu. En läkare är där inne och står redo med en sugklocka ifall jag inte orkar. Inför sista krystvärkar får jag värkstimulerande dropp för att få extra hjälp att orka trycka på. Det känns som om man är fruktansvärt hård i magen och trycker och trycker och trycker men ingenting händer. Sen svider det till jätte mycket, trodde att jag sprack åt alla håll och kanter!! (jag klarade mig från att spricka!) Sen när huvudet äntligen är ute går det jätte fort då kroppen bara glider ut, känns ganska sladdrigt och kletigt. 

All smärta är helt totalt bortblåst såfort hon är ute!! Helt fantastiskt! Jag tittar ner och ser världens sötaste lilla plutt, hon är helt kritvit av fosterfett. Jag frågar Anders flera gånger om hon verkligen är våran lilla bebis!! Dom torkar henne så att hon skriker så helt underbart!! Jag får upp henne på mitt bröst och kan inte sluta le! Hon är varm, gosig och inte ett dugg kletig eller så! Jag tittar på henne och tittar på Anders!! Känner total lycka!!!!! Anders klipper navelsträngen!

03.31 den 24:e november 2011 föddes vår underbara dotter Clara! Hon vägde då 3100 g och var 46 cm lång! Hon kom ut med ena handen utmed huvudet.

Nedan: världens lyckligaste mamma med underbaraste Clara!! <3


<3 Total lycka!!! oerhört stolta föräldrar!!


Nedan: jag tittar när dom väger och mäter lilla Clara! Kan inte sluta le!!



Det var en otroligt läskig och fruktansvärt häftig upplevelse på samma gång! Hur många förlossnings berättelser man än hört så går det inte att förstå förens man är där själv!

Ha det underbart!//
Ylva

Vår lilla skatt <3

Äntligen har vår lilla skatt kommit!!! Torsdag den 24:e november 03.31 tittade hon ut! Hon är 46,5 cm lång och väger 3100 g. När jag har vilat och samlat mina tankar ska jag försöka skriva ihop en förlossningsberättelse!

Här är Clara Elis Mia Bergström ♥


Allt känns fortfarande väldigt overkligt, kan inte förstå att denna lilla sötsak faktiskt är våran dotter!! Är ganska trött just nu så jag ska faktiskt inte skriva mer idag! Ville bara visa upp vår lilla skatt!
Ha det underbart!//
Ylva

Gravid vecka 39

Vecka 39!! Helt otroligt! Idag är det tio dagar kvar till BF!! I fredags tror jag slemproppen gick igen eller så gick resten av den då!

 På lördag vaknar jag vid 06.00 på morgonen och mår riktigt riktigt dålig. Känner mig varm och kall om vartannat sen dröjer det inte länge förens jag kräks som aldrig förr. Hade ätit precis lika mat som min kära Anders och eftersom inte han var dålig alls så uteslöt vi matförgiftning eller magsjuka. Anders ringde barnmoskan på förlossningen och dom tror på magsjuka.. vi somnar om och vaknar några timmar senare då jag mår lika dåligt, denna gången kräks jag inte men känner mig riktigt riktigt svag. Vi ringer förlossningen och får komma in på kontroll. Åker de fyrtio minutrarna till Skövde och dom sätter på pluttarna på magen precis som förra gången. Hjärtljuden låter som ljuv musik från den lilla i magen :) Mitt blodtryck är perfa och allt verkar helt normalt! Hon gör även en gynundersökningen och märker att min livmodertapp bara är 1 cm!! (den är fyra från början och ska försvinna helt). Efter att ha undersökt mig säger hon att nu är det inte långt kvar tills ni har er lilla bebis! Kanske ett dygn eller så!!

Det sa hon i lördags... Som om vi inte redan hoppades att den skulle komma tidigare än BF datumet!! Nu när hon nästan lovat att den ska komma tidigare så kommer det ju kännas som en ännu längre evighet (om det är nu är möjligt) tills den tittar ut !!!

Kan meddela att allt känns jätte lugnt i magen nu (kl. 01.37) och bebisen kommer nog ligga där bra länge till!!

Vecka 39

Kroppen: Bestäm dig för att du är klar att föda ditt barn! Nu är du klar med förberedelser och du är redo. Känslomässigt känner man ofta blandade känslor, man är otålig samtidigt som man kan känna rampfeber.
Livmodertappen har i regel börjat mogna och mjukats upp för att underlätta förlossningsarbetet, i vissa fall försvinner den helt. Slemproppen kan lossna, men det är ingen garanti att förlossningen är på gång. Om den lossnar i tidigt skede kan den till och med återbildas. Slemproppen bildas i vecka fyra för att skydda ingången till livmoderhalsen. Den kan vara alltifrån genomskinlig i en geléaktig konsistens till brun-, röd- eller grönfärgad. Den kan även komma ut i små omgångar och vissa märker inte ens av den.

Barnet: Det duniga hår som hittills täckt barnets hud försvinner och hudens rynkor är utslätade. Barnets avföring "mekonium" som samlats i tarmarna består av en blandning av lanugohår, gallpigment, utsöndringar från matsmältningssystemet och celler från tarmväggen. Barnet förbereder sig att födas genom att samla på sig extra mycket energi för att klara sig under förlossningen och de första levnadsdygnen innan mjölkproduktionen kommit igång.




Nu ska jag försöka bli trött och krypa ner bredvid min kärlek!! <3

Ha det underbart!//
Ylva

Dagens projekt

Dagens projekt: Få ner tulpaner i jorden fort som... innan det är för kallt!!

Dagen började som vanligt med att jag gick upp med Anders, åt frukost, Tija & jag gick och la oss när han åkte till jobbet för att vakna lagom till lunch då Anders kom hem och åt. Därefter gick jag och Tija ut på vår långprommis i mysskogen! Väl hemma igen bestämde jag mig för att äntligen ta tag i tulpanplanteringen. Sagt och gjort grävde jag upp ett av landen här nere och slänge ner lite lökar :) Hoppas att jag inte var för sent ute bara!



Dom här planterade jag ner idag

Har några tulpaner kvar att plantera men för dem har jag en helt annan plan. Jag tänkte köpa lite hinkar och betong för att sen gjuta betongkrukor som jag vill plantera resterande lökar i :) Kommer bli sååå snyggt i vår!! Om jag inte har tid eller ork att gjuta egna nu i höst/vinter? ska jag försöka hitta några billiga betongkrukor ute i handeln!

Nedan: Finaste



Nu ska jag ta ut myshunden en snabbis och sen få i mig lite mat :)

 

 

Ha det underbart!//
Ylva

Rensa ur systemet?'

Blä, det här är verkligen ingen mysig dag. Vaknade av min kärleks alarm imorse och kände mig hyffsat pigg och glad! Han går och duschar och under tiden börjar jag frysa rejält.. Bestämmer mig för att ta ett varmt varmt bad när han är färdig.. bara det att varmvattnet nästan är slut?? Det har aldrig någonsin hänt här innan och jag är verkligen ingen snabbduschare! Får mig ett halv varmt bad innan jag skyndar mig att krypa ner under täcket igen.
Fryser och svettas om vartannat. Tija brukar hoppa upp i sängen och somna där på mornarna och hennes andetag skakade sängen så det gjorde ont i magen. Känsligare än vanligt ?


LÄS INTE RESTEN OM DU ÄR KÄNSLIG: 



Har haft skytteltrafik mellan toan och sovrummet, där imellan har jag mensvärk som heter duga. Mår verkligen inte bra men eftersom varken Anders eller någon annan här nere (vad jag vet) är dålig så är det kanske ett sätt för kroppen att tömma ur systemet helt? Magen låter riktigt högt också! Som ett monster! Stackars lilla bebisen, måste bli rädd ju! Sen mina rapar ska vi knappt nämna, tänk er att ni ätit massor med bulldeg och rapar.. ungefär så är dom.

Nej nu ska jag få i mig varmakoppen lite fort innan sängen kallar igen. Tur att Tija verkar lika slö som mig för idag blir det ingen långpromenad i skogen.

Ha det underbart!//
Ylva

KOM UT NU DÅÅÅ'

Okej. Nu har jag berättat för bebisen i magen att det finns mycket mycket mer plats utanför magen att sparkas och mysa på (börjar förstås bli olidligt trångt därinne nu)!! Tänker att bebisen kanske inte förstår hur bra det är här, "på andra sidan mag-väggen"! Plus att mamma,pappa och Tija såklart längtar som tokar! Har även berättat hur mysig och mjuk Tija är, tänkte att det borde ju vara ett stort plus!

Kanske ska muta med något också? Förslag mottages gärna! Om inte detta fungerar så kanske jag ska gå ut med Tija på en näst intill omöjlig skogspromenad UTAN mobiltelefonen, modigt (!). Kanske ska skriva en lapp som jag fäster i Tijas halsband så hon kan springa och leta upp någon IFALL lillen vill titta ut där mitt i skogen? Kanske även borde se till att inte ha bilen tankad, helst typ ta bort ett däck så att det verkligen är olämpligt om lillen tittar ut? Tänker att bebisen kanske är busig?

Om jag kanske läser en saga ikväll för lillen i magen, en otroligt spännande saga och avslutar precis innan man får veta allt i slutet och säger att bebisen får höra resten när den vill komma ut ur magen? Det borde väl skynda på eller?


<3

Som sagt, tips mottages mer än gärna!! Nu ska jag forsätta att bara slappa här i soffan! :)

Ha det underbart!//
Ylva

Gravid vecka 38

Vecka 38

Kroppen:
Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.
 
Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.




Ovan: Veckans magbild. Foto: Anders Bergström

Ha det underbart!//
Ylva

ett varmt skumbad'

Har ju trott att slemproppen gått för ganska länge sen men är hyffsat säker på att den gick i söndags. Kan ju ha gått tidigare och återskapats (kan tydligen göra det) och sen gått igen i söndags! Tänkte iaf att man inte borde bada då för kanske missar att vattnet går men nu kunde jag inte hålla mig.

Ringde förlossningen där hon berättade att det är helt okej att bada eftersom man märker om vattnet går då det bildas nytt hela tiden för att rinna/sippra ut tills bebisen är född! Det gjorde verkligen min kväll!! Tände massor med värmeljus, gjorde iordning en snabbkaffe sen spolade jag upp ett varmt och välgörande skumbad!! Bebisen i magen lekte hela havet stormar! Så mysigt det är när man verkligen känner att det är en hand eller fot som sparkar mot min hand!! Efter att vi var in till BB för kontrollen tidigare i veckan har bebisen verkligen varit jätte sprallig!! Såå mysigt!

Senare ikväll kommer veckans magbild! Nu är det bara 20 dagar till BF!!!


Nedan: motivation'
Ha det underbart!//
Ylva

motivation'

Vi bor ute i skogen. Alltså verkligen ute på vischan och man ser sällan några människor här. Alldeles bredvid här där vi bor går det en lång väg med åkrar på sidorna där det är jätte bra att gå med Tija och eftersom hon älskar att springa lös i skog och mark så tänkte jag att där går vi idag. Så tänkte tydligen dom med lilla chiuauan och halvstora vita hunden som Tija råkat rymma ner till några gånger också!

Jag har aldrig tidigare mött någon när jag går där men idag var det annant. Det blev inte direkt en mys promenad med en Tija som drar både frammåt och bakåt i kopplet (för att se hundarna som gick strax hundra meter efter oss). Hade så gärna velat släppa henne så hon fick springa lös och springa av sig men icke! Planerar nog in den promenaden en annan tid ímorgon, dom kanske har ett schema som dom följer? Går alltid vid åkrarna vid lunch? haha kanske!

Iaf när vi kom tillbaka från promenixen så fick jag motivation och energi till att göra en vinterkrans till dörren :) Har jag sagt att jag längtar tills man får börja julpynta eller?? Kliar i varenda del av min kropp, jag vill bara börja nu!! Vill ha julmusik, julte och massor med ljus och bara greja iordning!! Snart så :)



Ska strax ut med myshunden en snabbis innan jag gör iordning en cappuccino och dejtar soffan ikväll :) Blir jag och Tija ikväll då min kärlek ska iväg på annat.

 

Ha det underbart!//
Ylva

ett lugnande besök'

Ikväll när vi kom hem och kollade i brevlådan hade vi fått ett paket av fina Sanna :) Det innehöll en jätte söt overall/åkpåse! Perfekt att ha i vagnen eller i bilbarnstolen :) Tack så mycket!!

Kvällen har vi tillbringat på BB i Skövde. De senaste tre dagarna har rörelserna i magen förändrats och jag tycker det har varit svårt att få en spark från den lilla. Så vid 18 tiden ringde Anders till BB (jag är på tok för blödig av mig och skulle bara gråta mig igenom samtalet ;p) och förklarade hur det var och vi fick komma in på direkten för att ta ett CTG då man mäter fosterrörelser/hjärtslag. Alltså man tittar så bebisen mår bra!

Får ha på mig dosorna på magen i cirkus tjugo minuter (krånglade lite i början) och allt såg jätte fint ut! Hjärtslagen från den lille var som ljuv musik :) Efter det så kom en doktor in och pratade lite med oss innan hon tog med oss för att göra ett ultraljud för att se så barnet växer som det ska och för att kolla mera på hjärtat. Hon mätte noga och länge för att komma fram till att allt såg jättefint ut!! Så nu känns allt lugnt och fint igen! Men vi kände att vi kollar hellre en gång för mycket än en gång för lite!

Nu ska jag slå mig ner i soffan med min kärlek!!
Ha det underbart!//
Ylva

Gravid vecka 37

Vecka 37

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.




Ovan: Veckans magbilder
Foto: Anders Bergström

Ha det underbart!//
Ylva

Följer jag mönstret?'

Sitter här & käkar torkade aprikoser för fulla muggar. Tänker trycka i mig all kost som har järn i sig nu för mitt blodvärde ska upp utan dom där förjäkligt äckliga järntabletterna! Mitt mellanmål idag bestod av en tallrik med fiskbullar i hummersås & massor med färsk babyspenat! Mums :) Till det blev det apelsinjuice!

Nu är det bara 28 dagar kvar till BF!!! Så de ska bli spännande att se hur min förlossning kommer att bli :)

Min kära syster Mia berättade att två av hennes söner kom cirkus 2 veckor för tidigt medan hennes tredje son kom på BF dagen. Ringde min kära mor nyss för att höra om jag och mina syskon kom för tidigt och det stämde. Alla utom min bror Robert kom 7-10 dagar tidigare än BF. Vattnet har gått för Mia på majoriteten av hennes förlossningar men inte på en enda av min mammas. Så undrar hur det kommer att bli för mig :) Jag hoppas att jag följer deras spår och får några dagar tidigare än BF :) Känns ju sååå långt bort!!


Ovan: Min kära Mami :)
Ha det underbart!//
Ylva

RSS 2.0