Hicka'

Nu är det fredag vilket innebär att vi går in i vecka 32. Skriver om det senare och lägger in bilden då så håll utkik!

För några dagar sedan så började det kännas som en puls lång ner åt höger på magen. Lika återkommande som en puls men det var inte min då den var fyra ggr så seg som min egen & det var inte barnets puls då den ska vara snabbare.

Har känt likadant några dagar nu & imorse kände jag samma dunkande igen. Jag tror att det är lillen som hickar! Haha, vi ringde till 1177 och BB första gången det hände men där visste man inte alls vad det var. Pia, min kära svärmor, trodde att det var hicka och jag får nog hålla med :)



Jag tror också ännu mer att barnet är fixerat nu då sparkarna är annorlunda än innan & när bebisen hickar känns det ungefär i höjd med min naveln, ibland lite åt höger. Från familjelivs hemsida: Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg. Ska bli spännande att se om jag har rätt :)
Ha det underbart!//
Ylva

väntan'

Idag när jag & min kärlek står & väntar på att Elis ska komma hem så ser vi på varandra där vi står lutandes mot vår bil att vi står likadant och har klätt på oss likadana kläder :P haha.. hur illa är inte det?? helt ärligt :p haha. Eftermiddagen spenderade vi alltså hos Elis :) Så trevligt så! Nu käkar jag hemmalagad pizza från igår & funderar om jag ska ta mig en härlig långdusch :)

Imorgon går vi in i vecka 32!! Vecka 32!! :) Helt fantastiskt! Fast veckorna kunde gärna få gå ännu fortare, känns som en evighet till 1:a december då lilla skrutten är beräknad!
Nej en dusch var det ja!

Ha det underbart!//
Ylva

fixerat sig?

På dagen igår när jag pysslade lite ute så kändes det som molande värk i magen men det gick över och jag tänkte inte mer på det. Sen senare under kvällen när jag kom hem efter Idol så tryckte lilla bebisen så mycket neråt så jag var på toa stup i ett.

Magen började också kännas mycket tyngre neråt (typ som ett bowlingklot i magen ;p). Senare under natten kändes det som om bebisen borrade sig neråt & verkligen "simmade" med benen för att komma så långt ner som möjligt. Det spände & kändes som det töjdes i bäckenet. Jag låg på vänstersida & mitt högerben total domnade bort! Tror kanske att lillen har fixerat sig nu, får se vad barnmoskan säger när vi ska dit om några dagar! Jag kan ju ha fel hehe! Någon annan som känner igen sig? Innan jag kände mig tung i magen så var lillen också väldigt aktiv i magen,rörde runt & sparkade på rejält! Nu sparkar den mer kontrollerat än innan.

Haha spännade upplevelse, har googlat runt lite & alla som kännt när den fixerat sig verkar haft riktigt ont så vi får väl se om det var det jag kände. Ont hade jag iallafall inte, tyckte mest det var häftigt att känna!

Ha det underbart!//
Ylva

Gravid vecka 31

Vecka 31

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpenning (tidigare havandeskapspenning) från och med nu. Du ansöker om gravidpenning hos försäkringskassan.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Som jag skrev i det tidigare inlägget så springer dagarna och veckorna iväg nu! Det är 69 dagar kvar till beräknad förlossning. Känns otroligt länge men samtidigt väldigt väldigt snart. Känns som att det är mycket kvar att fixa innan bebisen kommer men samtidigt så längtar jag så otroligt mycket att jag vill ha den lille här nu :) Men såklart hoppas jag att den ligger kvar i magen och myser tills det är den 1:a decemeber och det är dags att titta ut :)

Det är en väldigt konstig känsla att vara gravid. Jag känner och ser hur bebisen sparkar, min mage växer som en tok men ändå är det så otroligt svårt att förstå att det är ett litet liv därinne! Sån overklig känsla!

Nedan: Veckans tjockis bilder. Magen börjar bli ganska jobbig nu och jag hoppar fortfarande till varje gång jag ser mig i en helkroppsspegel, herregud vad tjock jag är!! ;P



Haha ni lägger märke till min snygga rand som går under och över naveln va ;P Den understa randen såg jag själv för första gången för någon dag sedan när vi fotade haha!

Ha det underbart!//
Ylva

dagarna bara springer iväg

Herregud är det redan en vecka sen det var fredag och vi gick in i vecka 30? Helt otroligt. Tiden går jätte fort!

Igår var vi på vårt andra besök hos barnmorskan här nere. Jag har lyckats kämpa mig upp ett kilo! Borde vara mycket mer då jag verkligen vräker i mig som en häst! Men ett kilo upp är bättre än inget :) Mitt järnvärde var inte heller jätte roligt. är nere på 109 (bör ligga på 120 sa hon) så jag får skärpa till mig med järntabletterna.

Ikväll kommer veckans magbild in. nu ska jag få i mig mat och ta det lugnt en stund :)
Ha det underbart!//
Ylva

Gravid vecka 30

Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.


nedan: veckans magbild
Ha det underbart!//
Ylva

Pyssel-höst :)

Vi börjar få iordning här hemma nu :) Inte riktigt ännu men vi är nära! Igår satt jag och pysslade lite med kransen jag skrev om förut.







Gjorde iordning en höstig plantering i en zink-kruka också :)


Lägger in magbilden från vecka 30 ikväll  :)

 

Ha det underbart!//
Ylva

Gravid vecka 29

Vecka 29

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

Nedan: Tjockismage i vecka 29

Ha det underbart!//
Ylva

Video

Jag lägger in en film från min & Tijas promenad tidigare idag. Det är mest för att visa dem där "hemma" i Gävle hur det ser ut där vi bor och där vi går promenader varje dag med hundarna :) Det är en raksträcka på 3 km med åkrar längs båda sidorna! Det finns gott om mysiga vattenpölar som hundarna älskar att plaska runt i och bli leriga ;p På kvällspromenaden är det två hundar till med varav en är en vit schäfer/labrador, han är alltid lika snygg efter lerbaden :p




Anders är borta med Pia & Isac och grejar i vår lägenhet! Alla rum målas, samt att golvet i hallen byts ut så det ska vara fräscht (stava?) tills vi flyttar in i nästa vecka någon gång. Slänger såklart in bilder på det när allt är färdigt och fint :) Har även införskaffat lite blommor till lägenheten som jag grejjat lite med! Jag får sån energi av
det! 
 



Tänkte att jag skulle göra lite nytta i landen borta vid lägenheten och plantera ner alla lökar inför våren men lyckades inte hitta dem! (tog upp dom när vi flyttade från Gävle) Dom kommer väl fram i nästa vecka när vi ska ta dit alla våra saker!


NU mina kära ska jag ta en liten prommis med myshunden!


Ha det underbart!//
Ylva

Gravid vecka 28

Vecka 28

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om?





Ha det underbart!//
Ylva

RSS 2.0